Creatief en ambachtelijk makers onder één dak
Aan duurzame makers ontbreekt het niet in Breda. Stoffeerders, meubelmakers, metaal-, glas-, hout-, keramiekbewerkers; een divers gezelschap!. B-in motion nam het initiatief voor De Makersplaats (werknaam). Dat wordt een plek met betaalbare en toekomstbestendige werkruimte waar zij kunnen samenwerken. Door de unieke combinatie van innovatie, ambachtelijkheid en creativiteit kunnen ondernemers in de maakindustrie een belangrijke impuls geven aan een duurzamere en circulaire economie, essentieel voor een toekomstbestendige samenleving.
Een stevige maakindustrie in de stad is belangrijk. Dichtbij, zichtbaar én goed bereikbaar. Inspirerend en aanjager van meer ontwikkelingen op dat vlak. Waar je als bezoeker straks ook aan de slag kunt om te leren repareren, maken, of gewoon kijken wat makers doen tijdens een van de evenementen!
Agenda
Woensdag 11 december:
Presentatie conceptrapport haalbaarheidsstudie Makersplaats
Voorafgaand aan het Circulair Café
LOCATIE Frontaal Brouwcafe, De Faam, Liniestraat 31, Breda
PROGRAMMA
15:45 uur: inloop
16:00 uur: MAKERSPLAATS presentatie haalbaarheidsstudie
16:45 uur: In de spotlight: Esther Jongsma | VanTot
17:45 uur: UPDATE Breda Circulair
18:00 uur: netwerkborrel
Schrijf je in via deze link.
JANUARI:
Buurman X Makersplaats
We willen heel graag een vestiging van Buurman bij de Makersplaats. Samen met Buurman gaan we daarom op zoek naar een ideaal duo dat een Bredase vestiging wil opzetten. Heb je belangstelling of weet je iemand? Laat het weten. In januari organiseren we een eerste bijeenkomst voor belangstellenden.
Verhalen
What Waste?
Op woensdag 27 november gingen we met makers en ontwerpers langs bij Vindingrijk, om te kijken: Waar hebben we het eigenlijk over als het gaat om hergebruik en reststromen? What waste?
De Makersplaats wil niet alleen werkruimte bieden aan makers, ze wil ook inspireren om te zoeken naar innovatieve en hoogwaardige toepassingen voor producten en materialen die nu verdwijnen in reststomen.
4 december 2024
Daar kunnen we heel veel over praten, maar makers willen graag de handen uit de mouwen en doen. Daarom organiseerden we eind november een eerste sessie waarbij makers, ontwerpers en vertegenwoordigers van Gemeente Breda en Avans ontvangen werden bij Vindingrijk en de Demontagehal. Anderhalf miljoen kilo restafval in Breda verdwijnt nog jaarlijks in de verbrandingsoven. Dat is 40% van het totaal. Heel veel andere reststromen vinden al hun weg naar producenten die afvalstromen als grondstof gebruiken. Welke reststromen overheersen? Voor welke stormen is nog geen oplossing en wat zouden we daarmee kunnen? Hoe organiseren we nu deze stromen en wat kan er anders?
Hoewel de gemeente met het stedelijk afval bewust bezig is om stromen te scheiden en aan te leveren als grondstof voor nieuwe toepassingen, staat het thema circulariteit bij de kringloopwinkels eigenlijk nog in de kinderschoenen. Van oudsher is de kringloopwinkel een sociaal werkgelegenheidsproject, waar het in de eerste plaats gaat om mensen een beschermde werkomgeving te bieden en de circulaire gedachte pas daarna komt. Daar begint nu een omslag in te komen.
We zien direct dat er heel veel kansen liggen, die we samen met gemeente, onderwijs, ontwerpers en makers graag op willen pakken. Producten die op een andere manier aangeboden, voorzien van een nieuwe look een toffe uitstraling kunnen krijgen. Materialen die verzaagd of uit elkaar gehaald weer kunnen worden gebruikt in allerhande gebruiksartikelen, speelgoed of textiele vormen. Een winkel waar je ge-upcyclede producten kunt kopen, vermaakt, mooier en meer van nu dan wat het was. We zouden ontwerpchallenges willen organiseren voor de grote reststromen: boeken en cd’s.
De bijeenkomst smaakt naar meer en we hopen straks met de Makersplaats ruimte te kunnen bieden om samen met de kringloopwinkels op zoek te gaan naar manieren om de spullen die nu teveel aangeboden worden of geen weg meer vinden naar kopers, om te buigen naar nieuwe producten.
In gesprek met Rolf van Meurkens&Meurkens
Meurkens&Meurkens is een broedplaatsontwikkelaar die zich verbonden heeft aan de Makersplaats Breda. We spraken met Rolf, een van de twee broers die dit bedrijf hebben opgestart.
4 december 2024
Hoe en wanneer zijn jullie Meurkens&Meurkens begonnen?
Mijn broer Maarten was de directeur van de HuisOppasDienst, een van de eerste anti-kraak bedrijven in Nederland. Daar kwam hij erachter hoeveel geld er verloren gaat aan Antikraak bedrijven. Die werden namelijk betaald door de eigenaar én de gebruikers van de panden. Dat zat hem niet lekker. Hij begon toen met tijdelijke verhuur, in eerste instantie van filmlocaties, makkelijk, want die hebben een duidelijk begin en eind.
Ik was inmiddels gestopt als fysiotherapeut, op wereldreis gegaan, een kinderboek gaan schrijven en gaan hockeyen om geld te verdienen. Als Maarten twee klussen tegelijk had, dan deed hij de één, en ik de ander. Toen Maarten de opdracht kreeg om een heel groot pand te verhuren, zijn we met zijn tweeën een bedrijf begonnen, dat is nu 19 jaar geleden. We verhuren allerlei complexen die (tijdelijk) geen functie meer hebben. Ondertussen wensten onze huurders steeds meer vastigheid. Daarop zijn we gaan kijken of we ook panden voor langere tijd konden (ver)huren, of zelfs kopen. We hebben op dit moment negen broedplaatsen, onder andere een oude geschutsbatterij met meerdere munitiebunkers, een artist in residency programma en een broedplaats van 9000m2 in Halfweg die we hebben gekocht: Bogotá.
Hebben jullie een grote inspiratiebron voor het werk dat jullie doen?
We raken continu geïnspireerd, omdat we in een netwerk zitten waarbij we bij elkaar neuzen. Maar we zijn ook een van de eersten die dit zijn gaan doen in Nederland, dus het lijkt erop dat wij een boel andere mensen hebben geïnspireerd. Wij komen vanuit het idee dat antikraak anders zou moeten, er zijn ook clubs die vanuit de kraakwereld komen. We hebben een gemeenschappelijk doel om op een zinnige manier invulling te geven aan leegstand. Wij zien onze vakbroeders niet als concurrent, we gunnen elkaar allemaal het werk. De concurrentie die wij ervaren, komt vanuit de leegstandsbeheerders, de antikraak clubs. Zij hebben een flinke voet tussen de deur bij de grote vastgoed bezitters, terwijl wij weten dat we echt verschil kunnen maken.
Wat is jouw droom voor de Makersplaats Breda?
Ik zou heel graag willen zien dat we het plan van De Makersplaats echt helemaal ten uitvoer kunnen brengen. Al die makers die we zo
graag met elkaar willen gaan verbinden, dat we die op één plek kunnen gaan huisvesten. En dat de som der delen heel veel meer is dan alleen de optelsom. De ultíeme droom is eigenlijk een tweede broedplaats zoals Bogotá, maar dan in Breda. Met verschillende gebouwen op één locatie, die allemaal 1 grote gemeenschappelijke deler hebben. Waar we wel kunnen differentiëren tussen de gebouwen zelf, waarbij we aan de ene kant meer de schoon werkende kunstenaars hebben, en aan de andere kant de rauwere ateliers. Waar houtbewerking kan zijn, dansers bezig zijn, muziek gemaakt kan worden en ook een plek waar weer wat meer bureau gebonden activiteit ontplooid kan worden.
De Makers
ONS label Monique van Winkel
Wat is ONS label?
ONS label is een sociale onderneming met als rode draad re-integratie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wij hebben een aantal bedrijfsonderdelen die we inzetten om die re-integratie mogelijk te maken die gericht zijn op ambacht, waaronder Het Naaiatelier, De Studio, Het Klusteam, ONS Restaurant en de Mevrouw de Wit (schoonmaak).
Het is ooit begonnen met Vrouwenstudio Amalia. Dat was een plek waar vrouwen uit de wijk met verschillende culturele achtergronden samen hun eigen activiteiten opzetten in een pand dat bestemd was voor de sloop. Uiteindelijk is dat pand gekocht door woningcorporatie Alwel (toen Singelveste).
Wat inspireert ONS?
Wij zijn bij stichting STUNT geweest in Delft. Toen dachten we: Wauw, als het zo zou kunnen zou dat wel heel mooi zijn. STUNT zit in een oude bedrijfshal, met voldoende ruimte, waar allerlei materialen geupcycled worden tot nieuwe dingen. Er wordt veel samengewerkt tussen de verschillende disciplines. Wij houden ook van kwaliteit, het moet geen freubelwerk zijn, maar je moet echt iets maken waar mensen wat aan hebben, wat er goed uitziet en mooi is gemaakt. Dat hoop ik ook voor de Makersplaats.
Waarom mee met de Makersplaats?
We weten van voorbeelden in het land dat alles onder één dak veel kansen biedt. Energie kan stromen en samenwerking gaat veel gemakkelijker. Voor onze deelnemers is het ook waardevol om in contact te komen met andere ambachten en daar wat van te leren. Maar ik denk ook aan gedeelde opdrachten. De synergie van het samenzijn kan heel veel opleveren. We zouden met ONS ook de bedrijfshoreca kunnen doen bijvoorbeeld. Ik heb nog twee huurcontracten liggen voor een aantal jaar, maar als er een pand is dan gaan we zeker in gesprek.
Waar ben je het meest trots op?
Eind maart ga ik stoppen, dan word ik 65. Na 10 jaar ONS label is het tijd voor nieuwe energie. Ik ben trots dat we iets hebben neergezet dat blijvend, solide is. En op de mensen die bij ons in het traject zijn geweest. Er waren er veel die terugkwamen voor de viering van het jubileum afgelopen week, die een mooie plek hebben gevonden in de samenleving. Dat je daar een stukje aan hebt mogen bijdragen, daar ben ik het trotst op. Ik hou van mensen, ik vind het heerlijk om met allerlei culturen bij elkaar te zitten. Je kan zoveel leren van elkaar.
En dat zal je zeker de komende tijd nog blijven doen.
Ja, dat is niet zomaar weg. Daar ben ik niet bang voor.
Blijf op de hoogte van de Makersplaats!
Vul het formulier in om je in te schrijven voor maandelijkse updates.